Behoefte aan een persoonlijk gesprek? |
Het verlies van een dierbare is ingrijpend en kan langere tijd ontwrichtend zijn. Er kunnen allerlei vragen /gedachten zijn, zoals: Hoe lang duurt rouw? Is dit misschien een depressie? Kom ik hier ooit overheen? Ik kan me nergens toe zetten. Soms of vaker verlang ik ernaar bij hem of haar te zijn. Ik voel me schuldig als ik plezier heb.
Praten helpt en soms helpt het om samen een activiteit te doen. Dit kan ook best met weinig woorden. Ik help u graag de sluier van verdriet op te lichten. |
Samen verwerken?Gedeelde smart is halve smart? Dat is niet altijd zo. Rouw verbindt vaak juist niet. Nabestaanden worstelen vaak met hun eigen verdriet, begrijpen de ander niet en ervaren afstand tot elkaar. De een heeft behoefte aan een gesprek en de ander vindt troost in muziek of gaat liever naar buiten. Opeens blijkt dat behoeften en verwerking ver uit elkaar (komen te) liggen. Dit kan ertoe leiden dat achterblijvers het gevoel hebben dat de ander geen ruimte voor hem of haar heeft.
Als 'buitenstaander' kan ik wellicht helpen echt met elkaar in gesprek te raken en zo kan duidelijk worden hoe je er voor elkaar kunt zijn zonder jezelf te verliezen. |
Kind en verliesTegenwoordig is het steeds meer vanzelfsprekend dat een kind actief betrokken wordt bij de organisatie van de afscheidsdienst. Kinderen kunnen in veel opzichten een mooie bijdrage leveren en hier troost uit putten.
Na de afscheidsceremonie is er de eerste weken vaak nog veel aanloop, maar allengs pakt de omgeving de draad weer op. Kinderen, ook in verschillende leeftijdsgroepen, reageren zeer verschillend op verlies en ingrijpende veranderingen. Hoe kun je een kind, tiener in deze moeilijke tijd helpen? Hoe ga je om met heftige emoties? Moet je grenzen trekken? Wanneer is een goed moment om erover te praten? Moet een kind praten? Het ene kind ontwikkelt angsten. Het andere kind wordt sneller boos. Door mijn achtergrond (orthopedagogische kennis) kan ik u mogelijk tips geven over hoe om te gaan met dit verdriet, boeken, sites of hulpverlenende instanties aanraden. |
School/vereniging en rouwverwerking
Het verliezen van iemand heeft ingrijpende gevolgen, zeker voor achterblijvende kinderen / jongeren. Goed advies is fijn en professionele begeleiding kan nodig zijn. In mijn netwerk bevinden zich zeer goede rouwcoaches, die u verder kunnen helpen. Ik help u graag met het vinden van de juiste hulp.
Vanuit mijn orthopedagogische achtergrond met onderwijsbevoegdheid en mijn werkervaring kan ik de verzorger(s) praktische adviezen geven, welke tot steun zijn voor het kind / de kinderen in deze fase.
Bij suïcide van een dierbare is een goede begeleiding vaak noodzakelijk.
Vanuit mijn orthopedagogische achtergrond met onderwijsbevoegdheid en mijn werkervaring kan ik de verzorger(s) praktische adviezen geven, welke tot steun zijn voor het kind / de kinderen in deze fase.
Bij suïcide van een dierbare is een goede begeleiding vaak noodzakelijk.
Contact opnemen
Heeft u vragen over mijn dienstverlening of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen
over uitvaartwensen? Neem dan gerust contact met mij op.
over uitvaartwensen? Neem dan gerust contact met mij op.
Sint Michaëllaan 8
6049 LH Herten Reutjesweg 2 6077 NB St. Odiliënberg |
06 - 29 42 99 96
voor overlijdensmeldingen dag en nacht (24/7) bereikbaar |
|